FAQ about hammam towels

Find here all frequently asked questions about our hammam cloths.

Een hamamdoek is een (meestal) katoenen doek met franjes die van oudsher gebruikt wordt in de Turkse badhuizen. Door de speciale katoen is het handig om om te slaan en af te drogen, omdat ze goed vocht opnemen. De doek droogt daarna snel weer. Heden ten dage worden de hamamdoeken voor allerlei doeleinden gebruikt. Ze zijn mooi, maar ook zeer lichtgewicht om mee te nemen op reis, naar strand, naar de boot, naar de spa, etc. Het formaat van de doeken is standaard 100 x 170 cm, exclusief de franjes. Uiteraard zijn er ook afwijkende maten (bijvoorbeeld, 100x185cm of XL-formaat van 215 x 160 cm).

Juist! Geen enkel probleem! Een hamamdoek is gemaakt van absorberend katoen (vergelijkbaar met hydrofiel katoen) en neemt daarom veel vocht op. Het is dus prima geschikt om mee af te drogen.

Feitelijk zijn alle hamamdoeken, fouta's of kikoy's zeer geschikt als lichtgewicht strandaken of badlaken op vakantie. Ga je met een gezin, dan zijn de hamamdoeken "Melodi" of "Ibiza" erg fijn, eventueel gecombineerd met de extra lange hamamdoek Sol. Ieder gezinslid neemt dan een eigen kleur! Ze zijn ook goed betaalbaar. Voor de mannen zijn ook de lange hamamdoeken of fouta's (190 cm tot 210 cm) erg geschikt. De hamamdoeken zijn over het algemeen iets soepeler, zachter en lichter dan de fouta's. 

Uiteraard kies je dan voor een superlichte hamamdoek, die tegen een stootje kan. De beste keuze in onze ogen is dan de hamamdoek Sol, Turtle of Zanzi. Maar andere keuzes zijn ook goed (bijvoorbeeld Fouta Playa, Sousse, Casablanca, Biarritz).

Feitelijk zijn bijna alle hamamdoeken of fouta's zeer geschikt als lichtgewicht strandaken of badlaken op vakantie. Maar wil je graag de allerlichtste hamamdoek, kies dan voor een hamamdoek Sol, Ibiza, Turtle of Zanzi.

De langste hamamdoeken zijn Sol (2m) en Dilan (2.10). Alle maten van de hamamdoeken worden exclusief kwastjes vermeld.

Ja, ZusenZomer heeft ook een hammam handdoek van badstof, bijvoorbeeld de hammam handdoek MIX, duurzaam bijzonder mooi en geweven van restgarens. Ook hebben we hammamdoeken met badstof aan de achterzijde, dat zijn de zogenaamde Kikoy's. De genoemde hammamdoeken met(van) badstof zijn wel een stuk minder licht dan de standaard collectie.

Een fouta is in feite een hamamdoek uit Tunesie. Deze doeken zijn vaak wat langer (190 cm) dan de hamamdoeken. Een fouta is gemaakt van absorberend katoen en daarom erg geschikt als lichtgewicht badlaken, handdoek of strandlaken. Ook zijn ze prima te gebruiken als omslagdoek. Lees meer>>

Een kikoy is een universeel strandlaken, of omslagdoek afkomstig uit Kenia. Ze zijn tweezijdig. De ene kant van katoen, meestal met vrolijke kleuren en aan de andere kant dun badstof. Dat voelt lekker zacht aan en is ook goed om mee af te drogen. Je kunt ze net als de hamamdoeken overal voor gebruiken. Ze zijn wel iets kleiner (160 cm lang) en iets zwaarder dan de hamamdoeken.

Het gewicht van hamamdoeken is verschillend per doek. De standaard hamamdoeken(100x170 tot 100x210) varieren van 300 gram tot 450 gram. De XL formaten (Storm, Casablanca en Ibiza) varieren van 500 tot 700 gram. Het gewicht van de hamamdoeken of onze andere doeken staat vermeld in de productomschrijving.

Je kunt de doeken op 30 graden wassen. Het katoen kan enigszins krimpen. Let op dat je gekleurde doeken apart wast.  Het is aan te raden nieuwe hamamdoeken en fouta's voor gebruik te wassen, zodat het katoen beter vocht opneemt.  De hamamdoeken drogen heel snel aan de lijn en worden niet ¨hard¨ zoals normale handdoeken. Liever niet in de droger want dan zal de doek meer krimpen door de hoge termperaturen en ze drogen toch heel snel.  Alle hamamdoeken zijn handgeknoopt, daarom raden wij aan om de knoopjes voor de eerste keer wassen te checken (aan te trekken), zodat ze niet los gaan. Dat is alleen nodig voor de eerste keer wassen.

Nee dat is niet nodig. Het strijken van de hamamdoek of fouta maakt het minder absorberend. Als je de hamamdoek keurig ophangt aan de drooglijn en daarna netjes opvouwt is dat voldoende.

Op ambachtelijke en traditionele wijze vindt de productie van hamamdoeken en badjassen van ZusenZomer plaats bij kleine familiebedrijven in Turkije en Tunesië.  Wij werken samen op basis van 100% Fair Trade. Van oudsher komen deze producten hier vandaan. De kwaliteit is daarom uitzonderlijk goed. Daarmee onderscheidt ZusenZomer zich van andere grote aanbieders van (goedkope) hamamdoeken, die veelal deze producten uit India en China importeren.